`Kara Ilıca` Restore Edilecek!

    `Kara Ilıca` Restore Edilecek!

    Yunanistan’ın Dedeağaç – Alex/polis ilinde Ilıca – Loutra köyünde yer alan 1500 yıllarına ait “Kara Ilıca” restore edilecek ve konaklama yerleri yenilecek.

    Dedeağaç Belediye Başkanı Lambakis geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında Arkeoloji İdaresi ile anlaşmaya vardıklarını, tarihi Osmanlı dönemine dayanan Kara Ilıca’nın restore edileceğini ve konaklama yerlerinin de yeniden düzenleneceğini belirtti.

    Restore işleminin göreve geldiği andan itibaren kendisini meşgul ettiğini ve bazı engellerin olduğunu belirten Lambakis, “1500 yıllarına ait 4 Osmanlı hamamı ile Han bölgede bulunmaktadır. Yeni düzenlemelerden sonra tarihi eserlerle birlikte kaplıca turizmi canlanacak ve 60 kişiye daha iş sahası açılacak” Görüşlerini ifade etti. alexpoli.gr

    Kara Ilıca

    Günümüzdeki Ilıca’da Osmanlı döneminden kalma bir han, kaplıcaların yanı sıra köyün doğu tarafındaki bir tepe üzerinde Nefes Sultan Tekkesi yer alınmaktaydı ki Tekke Balkan Savaşları esnasında tahrip edilmiştir. Evliya Çelebi, Yıldırım Bayezid oğlu şehzade Mustafa’nın (Düzmece Mustafa) kıymetli bir taşı satarak Ilıcaların kubbelerini, camekanları, halvet, havuz ve şadırvanlarını imar edip 47 yaşında vefat ettikten sonra bu tekkede Nefes Sultan diye defnettiklerini kaydetmektedir.

    Ilıca’da günümüzde de görülebilen Han, Batı Trakya’yı fetheden Gazi Evrenos Bey tarafından 14. Yüzyılda yaptırılmıştır. Ilıcaya gelenler zaman içerisinde burada konaklamışlardır.

    Köydeki kaplıcalar, Kara Ilıca diye de bilinmektedir. 1433 yılında köyden geçen Fransız Seyyah Bertrandon de la Broquiere, şehrin doğu tarafında, bir dağın eteğinde adına “Kutsal Su” denilen kaplıcaların bulunduğunu yazmıştır.

    Osmanlı tarihçisi Hibrî, 1360-1650 yıllarını anlattığı kitabında, “200-300 kadar araba ile kalabalık bir grup Akdeniz sahiline yakın yerde Fere ılıcasına giderler ki bunun da Edirne’ye uzaklığı üç menzildir. Bu iki ılıcadır ki üzerlerine kubbelerini Sultan Bayezid Han vezirlerinden Dâvut Paşa yaptırmıştır. Buraya, çoğunlukla hastalar gelir. Ilıca yakınındaki bu kuyudan ağır kokulu bir su çıkar ki gayetle ishal yapıcıdır. Onu içip barsaklarını yumuşatırlar ve kum içine yatarlar. ” v.b. bilgileri kaydetmiştir.

    Evliya Çelebi’nin bildirdiğine göre, Sultan IV. Mehmed Han bu ılıcaya girmiş ve, “7 iklimde 770 adet ılıcalar görüp hepsine girdim. Ancak Budin Kalesi’nde Yeşil Direkli Ilıcası, Sofya’nın ılıcası ve bu Nefes Sultan Ilıcası kadar faydası çok kavza ılıca görmedim. Vallahi Bursa ılıcalarından hoştur” demiştir.

    Fotoğraf: İbrahim Baltalı / 19.05.2008.

     

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.